Is There A Formula For Calculating Amount And Timing Of Nutrients?

Dino Paul Pierce is a great natural bodybuilder with a BS in Dietetics. Learn the secrets to the best results!
Click HERE For The Main FAQ Page!
This is just one question out of many! View the full listing of FAQs here.

Is There A Formula For Calculating Amount And Timing Of Nutrients?

Dino thanks for the great article about timing nutrients. Can you give me a formula that will allow me to calculate my needs? I want to start this as soon as I can. Thanks in advance!

Below is a formula and example that will help you figure out your specifics, good luck!

Anabolic Nourishment by way of Physiological Biomechanics

Your Individualized Nutrition Plan:

Calculating Kilocalories:
35K/kg of Bodyweight
Ex. 150# / 2.2 = 68kg x 35K/kg = 2386 or 2400K
Your figure: _____# / 2.2 = _____kg x 35K/kg = _____K

*Note: if you are over 10% body fat for males or 20% for females lower your kilogram calculation. Only feed your lean mass 35K/kg.

Protein
50% of total kilocalories = 50% x 2400K = 1200K from Protein / 4g per Kilocalorie = 300 grams/Day
Your figure: 50% of total kilocalories = 50% x _____K = _____K from Protein / 4g per Kilocalorie = ____ grams/Day

Carbohydrates (CHO)
40% total kilocalories = 40% x 2400K = 960K from CHO / 4g per Kilocalorie = 240 grams/Day
Your figure: 40% of total kilocalories = 40% x _____K = _____K from CHO / 4g per Kilocalorie = ____ grams/Day
Fat - 10% total kilocalories = 10% x 2400K = 240K from Fat / 9g per Kilocalorie = 27 grams/Day
Your figure: 10% of total kilocalories = 10% x _____K = _____K from Fat / 9g per Kilocalorie = ____ grams/Day

8 meals a day = 4 anabolic + 4 Glycemically stable
50% x 2400K = 1200K
1200K x 50% = 600K / 4gms = 150gms Protein/ 4 intakes = 37.5gms/meal
____K x 50% = ___K / 4gms = ___gms Protein/ 4 intakes = ____gms/meal
1200K x 40% = 480K / 4gms = 120gms CHO/ 4 intakes = 30gms/meal
____K x 40% = ___K / 4gms = ___gms CHO/ 4 intakes = __gms/meal
1200K x 10% = 120K / 9gms = 13.33gms Fat/ 4 intakes = 3-4gms/meal
____K x 10% = ___K / 9gms = ____gms Fat/ 4 intakes = ___gms/meal

Example of a typical day of Anabolic Nutrition
4-Anabolic meals (50% of kilocalories consumed around training time)
Pre-training meal: 4am (upon rising in the morning)
Post training meal #1- 6:30am
Post training meal #2- 7:00am
Post training meal #3- 8:00-8:30am

The remainder of the day one would eat the remaining 4 strategically planned glycemically stable meals.

GI/GL Meal #1- 12:30am
GI/GL Meal #2- 3:30pm
GI/GL Meal #3- 6:00pm
GI/GL Meal #4- 8:30pm
9:00pm (Bed time)

Click HERE For The Main FAQ Page!
This is just one question out of many! View the full listing of FAQs here.